A GÉP folyóirat 1949-óta jelenik meg folyamatosan!

MAB székház Miskolc 01

Köszöntjük Önöket honlapunkon!

 

A Gépipari Tudományos Egyesület 1949-ben jött létre. Akkor a gépiparra mind Magyarországon, mind a világon az volt jellemző, hogy – sokszor nemzeti köntösben, hazai telephelyen működő – vállalatok fejlesztettek-termeltek, néhány óriástól eltekintve közepes mérettel. Magyar viszonylatban a 19. század második felétől a 20. század első feléig szédületes, – mai szóval innovatív, sikeres korszakot tekinthetünk át a technikatörténetben, találmányok olyan sorát, amelyek mind a gép-, mind a villamosiparban világraszólóak voltak és gazdasági sikereket is hoztak.

A második világháború után mind a technikai fejlődés, mind – magától a háborútól talán nem független – globalizáció oda vezetett, hogy a cégek világméretűvé váltak és a mérnökök szerepe is átalakult. Ma a mérnök, a feltaláló feloldódik a cégben, az új eredmény a cég tulajdonává válik, közzétenni is nehéz. A hagyományos „feltalálói” név már nem jut el sem a szakmai, sem a szélesebb társadalmi közösséghez. Az elismerést a cég által adott javadalmazás jelenti.

A másik véglet, amikor egy törpe vállalkozásban egy, két, három mérnök fejleszt. Mindent ők csinálnak, és ha a piac úgy ítéli meg, akkor robbanásszerűen törnek be egy új termékkel, és – még kis cég esetén is – a globalizáció útjára lépnek.

A mai gép már nem ugyanaz a gép, amely volt 150 évvel ezelőtt és a mechanika, a villamosságtan néhány alaptörvényére épült. Mind a gazdaságban működő összes eszköz, mind az előállításukat szolgáló szellemi kapacitások is átalakultak, a természettudományok sokszorosan mélyebb alkalmazását jelentik.

Mindez a gépészmérnökök képzésében is változásokat hozott. 2011  tavaszán a magyarországi egyetemi felvételekről tájékoztató honlapon 80 olyan szakról olvashattunk, amelyek nevében a „gépészmérnök” szó szerepelt. 67 alapképzési szak indult (nappali, levelező, stb.). 20 szak volt a nappali alapképzésben, 13 intézmény hirdetett mesterképzést ezen a néven.

A Gépipari Tudományos Egyesület lapja – a GÉP – arra törekszik, hogy a folyamatos változások között – sőt azokat megelőzve – a szakmát-tudományt művelő mérnökök és a szakmát-tudományt tanuló diákok számára lehetőséget adjon az új eredmények közzétételére, megvitatására, minél szélesebb körben történő alkalmazására, vagyis a lap egyaránt szolgája az ipart és az oktatást is.

Az iparért, az oktatásért: GÉP!

 

Dr. Döbröczöni Ádám
professor emeritus

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2024 május 10. péntek, 10:40:41.