KÖNYVAJÁNLÓ

Farkas József–Jármai Károly:

Fémszerkezetek innovatív tervezése

Gazdász Elasztik Kiadó és Nyomda, Miskolc, 2015, 624 oldal, ISBN 978-963-358-064-6

 

Farkas Jarmai konyv boritoAz innovatív tervezés során olyan szerkezeti variánsokat fejlesztenek ki, amelyek az eddigiekhez képest jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis könnyebbek, biztonságosabbak, gazdaságosabbak.

   A költségcsökkentéshez megfelelő költségfüggvény és hatékony matematikai szélsőérték-számító módszer szükséges. Kifejlesztettek egy aránylag egyszerű költségszámítást hegesztett szerkezetekre és adaptáltak több matematikai optimáló módszert.

   A korszerű mérnöki teherviselő szerkezetek fő követelményei a biztonság, gyárthatóság és gazdaságosság. Optimális tervezési rendszerük biztosítja a biztonságot és gyárthatóságot a tervezési és gyártási feltételek kielégítésével és a gazdaságosságot a költségfüggvény minimálásával.

   Azért, hogy növeljék az optimális tervezés ipari népszerűségét, ezért reális számszerű modell-problémákat alkalmaznak az innovatív tervezés bemutatására és szempontokat adnak az optimált variánsok összehasonlításával.

   A biztonságos tervezés széleskörű szilárdságtani ismereteket igényel, ezeket részletesen tárgyalják. Így alakul ki a könyv három fő része: analízis, szerkezettípusok optimális méretezése és alkalmazások.

   Az analízisben részletezik a hegesztési feszültségeket és alakváltozásokat, a vékonyfalú rudak szilárdságtanát, a stabilitást, csőszerkezeti csomópontokat, fáradást, rideg törést, rezgéscsillapítást, földrengésre való méretezést, tűzvédelmet és költségszámítást.

   Az optimális méretezést alkalmazzák a hegesztett I és szekrénytartókra illetve oszlopokra, hegesztett kötésekre, csőszerkezetű rácsos tartókra, keretekre, bordázott lemezekre és héjakra. Részletesen ismertetik a korszerű matematikai függvényminimáló módszereket.

   Az alkalmazásokban tárgyalnak bunkert, távvezeték-tornyot, szállítószalag-hidat, tároló tartály tetőt, szélturbina-tornyot, csővezeték-erősítést, hegesztett kivágó prést, futódaru-hidat.

   A könyv hasznos segítséget ad az egyetemi, főiskolai és szakmérnök hallgatóknak, tervezőknek, gyártóknak, kutatóknak.

Farkas Jarmai konyv qrA könyv megrendelhető a következő módon:

Gazdász Elasztik Kiadó és Nyomda, 3534 Miskolc, Szervezet út 67.
tel. +36/46/379-530                       e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A könyv ára: 4990.- Ft/db +postaköltség

 

 

KalmanA Dr. Kálmán Andrásra emlékezve…

Nehéz egy kis beköszöntőben összefoglalni azt a gazdag és sokrétű tevékenységet, melyet dr. Kálmán András – nekem már csak Bandi bácsi – életműve jelent. Igaz, ez mind a gépészethez és a pedagógiához kapcsolódik. Már az általános iskola után eljegyezte magát a gépészeti tudományokkal technikumba iratkozva, és innen töretlenül futotta be a páratlanul gazdag pályaívét, melynek néhány szemelvényét tudjuk csak bemutatni a következő néhány oldalon.

Azt a több évtizedes mérnöktanári gyakorlatot, mely a szakmai oktatás minden területét felölelte a szakmunkásképzőtől a technikumon, szakközépiskolán, főiskolán át egészen az egyetemig. Bár igazi alkotóközege a középfokú szakoktatás volt.
Ez nem csupán oktatói-nevelői munkát jelentett, hanem tankönyvek, jegyzetek írását, lektorálását is. A szakképzés örökös jobbításának szándéka vezérelte abban is, hogy úttörőként vett részt iskolájával a különféle iskolakísérletekben, melyekben a lehetőségek határán mozogva igyekezett az ellenszélben lavírozni, hogy a szakképzés és legfőképpen az ő iskolája minél később érje el azt a mélypontot, amire az oktatásirányításnak sikerült süllyeszteni.
Az Ő elve volt az is, hogy a mérnöktanár ne csak tanár legyen, hanem mérnök is. Ennek eredményeként a Gépipari a 80-as években kutató-fejlesztő bázissá is vált, olyan eredményeket produkálva, melyekre sok, ezzel hivatásszerűen foglalkozó intézet is büszke lehetett volna.
Igazgatói munkássága mellett több, elsősorban műszaki területeken tevékenykedő társadalmi szervnek is tagja, vezetője volt. Nyugállományba vonulását követően sem hagyott fel ezen területek ápolásával. Tapasztalatait a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési intézet vezető szaktanácsadójaként osztotta meg a rábízott iskolákkal.
A Gépipari Tudományos Egyesület égisze alatt megjelenő, az olvasó által is kézben tartott folyóirat évtizedeken át tartó rendszeres megjelenése is Kálmán András agilitásának és szervezőkészségének köszönhető. Ez utolsó(?) számban megpróbáljuk felvillantani Bandi bácsi életművének néhány pillanatát, emléket állítva a főszerkesztőnek, a mérnöknek, a pedagógusnak.

Mihalik László igazgató
Andrássy Gyula Szakközépiskola (a miskolci Gépipari jogutódja)

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2024 május 10. péntek, 10:40:41.