gep20103borito2010/3.

  gep20103borito gep20103magyimp gep20103magytart

•  2010. 3. szám tartalomjegyzéke

Bodzás S.; Dudás I.:
Csavarfelületek méréstechnikai elemzése
A csavarfelületek gyártása során a szerszámok kopása, újraélezése, a gépbeállítások korlátozott pontossága a felületek torzulását, alakhibáját okozhatja. A három koordinátás mérési technika kiemelkedő pontossága révén jól használható a tömeggyártásban is.

Hajdú S.; Lakatos K.:
Keresztirányú turbinák üzemének néhány sajátossága
A keresztáramú turbinák lényegi sajátossága, hogy a tengelyteljesítményt előállító kerületi erő erősen ingadozik, mert a turbinalapát és a közeg közötti kölcsönhatás nem állandó. A cikk bemutatja a belépő sebességi háromszög alakulását és a ciklikusan változó erőket a járókerék fordulatszám és a közegsebesség különböző arányai mellett.

Koncsik Zs.; Marosné Berkes M.; Kuzsella L.:
Si3N4/SiC/grafit kerámia kompozitok mechanikai tulajdonságai
Szerzők új fejlesztésű Si3N4/SiC/grafit kerámia kompozitok tribológiai viselkedésével foglalkoznak. A kutatások fő célja a tribológiai jellemzők és más mechanikai tulajdonságok, illetve a változatos mikroszerkezeti sajátosságok közötti korrelációs kapcsolat vizsgálata volt.

Kovács P. Z.; Tisza M.:
Inkrementális lemezalakítás
A cikk egy EUREKA projekt keretében folyó kutatás, az inkrementális lemezalakító eljárás elemzésével foglalkozik. Az 1967-ben szabadalmaztatott inkrementális alakító eljárások az egyedi és kissorozatú gyártásban számos előnnyel rendelkeznek.

Monostoriné Hörcsik R.; Dudás I.:
Spiroid csigahajtás tányérkerekének méréstechnikai elemzése
Szerzők kifejlesztettek egy körasztal alkalmazása nélküli mérési eljárást csavarfelület mérésére, kúpos csigahajtás tányérkereke esetére. A 3D-s méréstechnika alkalmazásával a hagyományos ellenőrzési módszerekhez képest pontosabb eredmény kapható, mivel ez a mérési eljárás teljesen automatizált.

Nagy L.; Jakab E.:
Indítómotorok lehetséges megoldásváltozatainak meghatározása hagyományos tervezésmódszertani eszközökkel
A cikk alapvető célja, hogy bemutassa egy konkrét ipari feladat „hagyományos” tervezés-módszertani eszközökkel történő megoldását. A projekt 2006-ban jött létre, amelynek célja egy új, a technika állásának megfelelő személygépjármű indítómotor fejlesztése és kivitelezése volt.


  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

 

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2024 május 10. péntek, 10:40:41.