gep20104borito2010/4.

  gep20104borito gep20104magyimp gep20104magytart

•  2010. 4. szám tartalomjegyzéke

Katona T.; Rátkai S.; Jánosiné Bíró Á.:
A Paksi Atomerőmű VVER-440/213 típusú blokkjai üzemidejének meghosszabbítása
Szerzők bemutatják a paksi atomerőmű VVER-440/213 blokkjai biztonságos hosszú távú üzemeltetését biztosító, annak elfogadhatóságát igazoló rendszert, amelynek fő elemei az erőmű állapotának értékelése, az öregedés-kezelési programok megfelelőségének igazolása, valamint az élettartamot korlátozó öregedési folyamatok elemzéséből származó korlátok felülvizsgálata.

Magyar Z.; Baumann M.:
Társasházak energia-hatékony felújítási lehetőségei (ECOLISH projekt)
Az Európai Unió az épületek energiaigényének kielégítésére a teljes energiafelhasználás 40-42%-át fordítja.
Az Európai Unió „Intelligens Európa” programjának támogatásával megvalósult ECOLISH projekt célja az Európai Unión belül különböző földrajzi fekvésű, anyagilag szűkös körülmények között élők lakásainak energiacsökkentése.

Meiszterics Z.:
Nitinol huzal és titán csap hegesztése
Szerző két hallgatói diplomamunkára alapozott kutatásként egy mikrohegesztési feladat megoldását mutatja be, amelyben orvosi alkalmazás céljából egy Nitinol (Ti-Al-V ötvözet) alapanyagú, Ø1,4 mm-es huzalt és egy Ø3 mm-es furatos csapot kellett összehegeszteni. A mikro-lézerhegesztés problémái miatt végül az ellenálláshegesztés mellett döntöttek.

Perjési-Hámori I.:
A hőátszármaztatás kétdimenziós matematikai modelljének analitikus és numerikus megoldása speciális peremfeltételek mellett
A mérnökök által megfogalmazott hővezetési problémák nehezen kezelhető parciális differenciálegyenletekre vezetnek. A számítógépes algebra segítségével ezek az egyenletek könnyebben megoldhatók, a megoldások pedig azok számára is érthetőek, akik az adott területen kevés rutinnal rendelkeznek.

Stampfer M.:
A fogaskerekes hajtóművek fokozatszámának meghatározása
A hajtóműtervezés korai szakaszában el kell dönteni, hogy egy kívánt áttételt hány fokozattal valósítanak meg. A döntés eddig tapasztalati alapon történt. Szerző a cikkben olyan matematikai összefüggéseket mutat be, amelyekkel megállapítható az egy fokozatban megvalósítható áttétel optimális értéke.

Tukora B.; Szalay T.:
Az új generációs grafikus hardverek bevonása a megmunkálás-szimulációs eljárásokba
A nem csak grafikus feladatokat végző grafikus hardverek új generációjának megjelenésével a grafikus és numerikus feladatok magas szintű párhuzamos futása vált lehetővé. A cikk az új módszer alkalmazhatóságát tetszőleges alakú munkadarabok anyagleválasztási szimulációjának példáján keresztül mutatja be.

  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

 

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2024 május 10. péntek, 10:40:41.