gep20164borito2016/4.

  gep20164borito gep20164magyimp gep20164magytart

•  2016. 4. szám tartalomjegyzéke

Ficzere P.; Győri M.:
A mérethálózatok átalakulása a 3D CAD modellek megjelenésével     5
A fejlett CAM rendszerek a 3D CAD modellt veszik alapul a CNC pályák generálásához, ezért egy hagyományos módon elkészített 2D műhelyrajz ma már a gyártás szempontjából sok felesleges információt tartalmaz. Egy részletes 2D rajz elkészítése akár több időt is igénybe vehet, mint magának az alkatrésznek a megtervezése.

Karnok D.:
Átláthatóság logisztikai hálózatokban: egy reaktív megközelítés     9
Az Európai Unió FP7-es ADVANCE projektje keretében egy új dinamikus és reaktív logisztikai rendszert fejlesztettek ki. A rendszert Nagy-Britanniában egy országos hálózatot működtető logisztikai vállalat tesztelte. Az új adatfeldolgozó algoritmusok használatával éves szinten közel félmillió fontot takarítottak meg.

Kovácsné Mezei G.:
A vizuális képességek fejlesztése a műszaki ábrázolás tanításában     14
A műszaki szakmák kompetenciái közül kiemelkedően fontos a térszemlélet. A szakmai tárgyakat azok a hallgatók tudják eredményesen feldolgozni, akik fejlett vizuális kognitív képességekkel rendelkeznek. A cikk összefoglalja ezen képességek rendszerét és bemutatja, hogy a műszaki ábrázolásban kialakításuk és fejlesztésük feladatai komplexen jelentkeznek.

Kucsera P.; Béres Zs.:
Meleg hengerállvány vastagságszabályozásának fejlesztése     21
Szerzők egy melegalakító hengerállvány automatikus vastagságszabályozó rendszerének fejlesztését mutatják be. A pontos vastagsági méret elérését a hengerállvány deformációjának és egyéb zavaró körülmények kompenzálásával oldották meg. A továbbfejlesztett rendszert a termelésbe bevezették és működési pontosságát mérésekkel igazolták.

Magdics G.; Kiss P.:
Súrlódó tengelykapcsolók átvihető nyomatékát befolyásoló tényezők     27
A szárazon súrlódó tengelykapcsolók a mai járművek kulcsfontosságú egységei. Tervezésük még ma is sok egyszerűsítő feltevésen alapszik. Szerző feltételezi, hogy a hő okozta deformáció miatt az egyenletes nyomáseloszlás megváltozik, ami kihat a tengelykapcsoló által átvihető nyomaték nagyságára.

Molnárfi Z.; Simon F.; Zobory I.:
Próbapálca és befogó készüléke együttes vizsgálata fárasztóvizsgálat előkészítésére     34
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kidolgozott sztochasztikus szimulációs Wöhler-görbe meghatározási módszer validálására fárasztóvizsgálatot terveztek végezni. A vizsgálathoz olyan speciális befogó készülékre volt szükség, amellyel elkerülhető a próbatesteken a nemkívánatos hajlítónyomaték kialakulása húzó-nyomó terheléskor.

Mózes A.; Drégelyi-Kiss Á.:
Dudorhegesztési folyamat többváltozós optimalizálása kísérlettervezéssel     38
Az ellenállás-dudorhegesztési folyamatot három elsőrendű folyamatparaméter (hegesztőáram, hegesztési idő és az elektróderő) befolyásolja. A létrejött kötés terhelhetőségének maximalizálása helyett szerzők három szempontú (terhelhetőség, deformáció és fröccsenés mértéke) optimalizálás mellett döntöttek.

Safranyik F.:
A diszkrét elemes módszer alkalmazása lengőrosták hatékonyságának vizsgálatára     44
A vibrációs rostákat széles körben alkalmazzák a mezőgazdaságban, az építőiparban és az ipar csaknem minden területén. Szerző az optimális rostálási feltételek meghatározására az analitikus megoldás helyett a diszkrét elemes módszert javasolja, amellyel a rostálás nem állandósult periódusai is kezelhetők és nagyobb számítási pontosság érhető el.

  PDF-ikona teljes lapszám megtekintése, letöltés pdf-ben

gtelogo1
pro-inno-logo
NKA logo 2013

Keresés a weblapon

Utolsó módosítás

  • Utolsó módosítás: 2023 február 17. péntek, 12:02:52.